Allergiline nohu on paljudele nii kevadel kui ka suvel kurnavaks kaaslaseks. Mida teha, et see periood talutav oleks?

Kevadine ning suvine õietolmunohu, olgu siis põhjustatud õitsevatest puudest nagu sarapuu, kask või kõrrelistest, võib väga paljudel kevade rikkuda ja röövida mõnusad elamused ka kauaoodatud suvisest aastaajast. Allergialiidu andmetel kannatab pollinoosi ehk õietolmuallergia käes lausa 10% eestlastest. Mida siis teha, kui mõni puu, kõrreline või muu taim valib õitsemiseks igal aastal tubli järjekindlusega just sinule väga ebasobiva aja?

Kõige lihtsam ja kindlam lahendus oleks püsida toas, hoida uksed, aknad kinni ning oodata kuni Allergialiidu õietolmuseire lubab jälle ohutult värske õhu kätte minna, kartmata kohtumist õhus lendleva õietolmuga. Aga kuidas saab siis kevadet ja suve nautida? Et vältida raamatuvirnasid ja teleseriaalimaratone umbses toas, koostasime siia nimekirja, mida järgides võib siiski allergiat piisavalt vaos hoida, et siinse kliimavöötme ilusaimast aastaajast viimast võtta.

1. Loputa nina suure koguse (500ml) soolalahusega (0.9%) 2-3 korda päevas. Loputamisel on oluline ka väike surve, mis tekib ninaloputusseadmetega, mida saab pigistada.

Ninaloputamise efekti on väga lihtne seletada. Kui pool liitrit 0.9% soolalahust ühest ninasõõrmest väikese survega sisse läheb ja teisest välja tuleb, siis uhub see suure osa allergeene (õietolm või mõni muu) ninast välja, vähendades seetõttu allergilist reaktsiooni ning parandades ka enesetunnet, pakkudes sümptomaatilist leevendust. Seejuures on loputustegevus ka ise niivõrd mõnus ja ohutu, et seda võib ka ilma allergiapuhanguta teha, kui ninas on juhtumisi liiga palju tavalist tolmu.

Kuidas täpselt nina loputamine välja näeb, võib vaadata siit. See on ka meditsiiniteaduse poolt tugevalt soovitatud lisanduv ravimeetod allergilise nohu ehk riniidi korral ning sel põhjusel soovitavad seda ka arstid.

Ninaloputusseadme valikul tuleks pöörata tähelepanu, et loputajaga saaks ühe loputuskorraga ninast läbi uhuda vähemalt 250ml 0.9% kergelt sooja soolalahust. Teine oluline kriteerium on väikese surve olemasolu, mille abil jõuab loputuslahus ka nina kõrvalkoobastesse ehk siinustesse. Näiteks on üheks selliseks tooteks Eesti arstidega koostöös välja töötatud ninaloputaja Capster.

2. Tuppa jõudes vaheta riided ning enne magamaminekut loputa juuksed.

Kui ilusa kevadise ilmaga pole võimalik toas püsida, siis tuleks siiski võimalikult palju vältida kontakti õietolmudega ning vähendada kokkupuute aega. Õues olles satub allergeene riiete külge ning juustesse, mis tähendab, et koju jõudes võiks riided vahetada juba enne, kui kõikidele tubadele ringi peale jõuad teha. Nina võib siis juba samuti puhtaks loputada (vt. punkt 1) ja enne magamaminekut suurem või väiksem juuksepahmakas või pats veega loputada. Vastasel juhul üritavad allergeenid esimesel võimalusel leida tee sinu hingamisteedesse, kui uinud. Tegelikult pole neil väga valikut, sest juuksed on näo lähedal padjal ning näo õhusissevool teeb oma töö, kas padjalt või juustest.

3. Küsi apteegist allergiaravimeid ja konsulteeri apteekriga.

Tugeva ja või piisavalt häiriva allergilise reaktsiooni korral on allergiaravimid kindlasti vältimatu osa ravist. Kõige levinumad suukaudsed käsimüügiravimid on antihistamiinid, mis tõrjuvad histamiinide toimet. Histamiinid on ärritavad kemikaalid, mida sinu keha vabastab allergilise reaktsiooni korral.

Kuna allergilise riniidi korral kipuvad sageli ka silmad sügelema ja turse minema, siis võib apteekri käest küsida ka soovitust silmatilkade osas, mis vaegusi leevendavad. Pea meeles, et tegu on ravimitega, millel on võimalikud kõrvalnähud. Sellepärast tuleks alati lugeda põhjalikult ravimi infolehte ning vajadusel konsulteerida apteekri või arstiga, et veenduda, kuidas on kõige targem tegutseda, et saaks ohutult kevadet nautida.

Kindlasti võib käsimüügiravimeid kombineerida ninaloputuste, puhaste riiete ja loputatud juustega, sest kõige parema tulemuse annab pingutus kõikidel aladel, mitte ainult tableti järele haaramine.

Kokkuvõtteks

Järgides eelpooltoodud juhiseid on kindlasti võimalik enda allergiline nohu rohkem kontrolli alla saada, et Eesti parimat aastaaega nautida. Kui siiski sümptomid ei alane ja allergiad alla ei anna, tuleks kindlasti konsulteerida perearsti või allergoloogiga, et leida probleemile lahendus.